















Your Custom Text Here
Gemeente Gennep vroeg stichting NOX om een eigentijdse en kunstzinnige aankleding te realiseren voor de stadsmuur op het Jan Lindersplein.
De oude stadsmuur is verlengd en voorzien van zeven nissen. Daarin staan beelden van historische gebouwen die het karakter van de vestingstad voor een belangrijk deel bepalen. Op een uitgeschoven plateau staat de Norbertus. Gekozen is voor een uitvoering in keramiek, omdat er al sinds de Romeinse tijd veel pottenbakkers en keramisten in de streek gevestigd zijn. De werken zijn van dichtbij te bekijken en aan te raken. Dit past bij het kleinschalige en gemoedelijke karakter van Gennep. ‘s Avonds wordt een sprookjesachtig beeld opgeroepen door de aanlichting van de werken.
De monumenten
Van links naar rechts zijn te zien: ‘t Genneperhuis (volgens kaart van Blaeu), de Martinustoren, de Nieuwe Poort, het Gemeentekantoor, het Petershuis, het Stadhuis en de Protestantse Kerk en beschermheilige van Gennep St. Norbertus. De keuze voor deze acht beelden is bepaald in overleg met De Federatie Platform Cultuurhistorie Maas en Niers en de gemeente Gennep.
De plattegrond
De ‘plattegrond’ prikkelt en nodigt uit tot een bezoek aan de historische kern. De visualisatie van Gennep, zoals zij is ontstaan op de plek waar twee wateren samenkomen, is gemaakt van cortenstaal. De Maas en Niers en het stratenpatroon lichten zacht op door het roestvrij staal. De locatie van de monumenten is aangegeven in messing punten.
Kunstenaar Pieter Arts
Keramist Pieter Arts uit Ottersum maakte de zeven beelden van Gennepse monumenten. Zijn werk is authentiek. De fascinatie voor architectuur klinkt door met een uitnodigende zeggingskracht. De werken zijn met veel vakmanschap en oog voor detail vervaardigd.
Door de grote ervaring van de kunstenaar met fantasie-architectonische modellen is een vaardigheid ontstaan waarmee Gennepse monumenten in miniatuur met gemak lijken te worden opgebouwd. De keuze voor glazuur in één en dezelfde toon in alle objecten geeft het totaal een prachtige monumentaliteit. Daardoor gaan de werken harmonieus samen met de zacht-wit gekeimde muur.
Kunstenaar Ghisleen Bakker
Keramist Ghisleen Bakker uit Gennep maakte het enige niet-architectonisch beeld, St. Norbertus, dat is geplaatst op een uitgeschoven plateau. De stilistische kwaliteiten van de kunstenaar, zichtbaar in de vele opdrachten voor onder andere grafmonumenten, komen terug in het serene Norbertusbeeld. De keuze om tekst te graveren in de mantel van de heilige is een fraaie ingreep die de identiteit van de heilige introduceert. De ingehouden kleuren, de houding en sobere vormen geven uitdrukking aan de eenvoud en bescheidenheid van Norbertus.
De keramische beelden zijn steengoed vervaardigd. Dat wil zeggen dat ze op zeer hoge temperatuur (1200°C) zijn gebakken, waardoor klei en glazuur, kleurecht, keihard en vorst- en vochtbestendig is.
Samenwerkingspartners: Jos Klomp watersnijtechniek Elst, NOVARES architecten en constructeurs Gennep, RASOC projectverlichting B.V. Nijmegen, Omnisign-Elst, Chris van Kempen CKVbouw Siebengewald, Willem de Haas, stucadoorsbedrijf.
Stichting NOX, Ridderspoor 15, 6542 HA Nijmegen NL